"Без държавна помощ и субсидиране отрасъл розопроизводство е застрашен". Това каза за KarlovoPress Боряна Кралева от "Българска роза" Карлово по време на среща с водача на пловдивската листа на "БСП за България" Веска Ненчева и евродепутата Цветелина Пенкова.

Кралева коментира, че държавата е отпуснала 3 млн.лева, но от тях са били усвоени само 450 000 лева и на практика мярката е неработеща, защото има средства от 2 млн.лева, които не са достигнали до всички розопроизводители, които бяха засегнати от кризата и ниските изкупни цени на розовия цвят.

Веска Ненчева за пореден път се ангажира с проблемите в отрасъла и припомни, че тяхното разрешаване е започнало през Закона за маслодайната роза и трябва да продължи като държавата погледне с грижа към сектора, защото това е много важен поминък за хората в Подбалкана.

Според евродепутата Цветелина Пенкова, България като част от Европейския съюз е нормално да търси помощ от общите финансови пакети. Тя коментира как Брюксел гледа на този въпрос и как държавата трябва да подходи.

"Надявам се, че след 10 години розопроизводството ще бъде ключов отрасъл не само в България, но и на Европейската сцена", посочи Пенкова.
Кандидатите за народни представители от листата на "БСП за България" са с номер 33.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!