Държавата отпусна 105 000 лева, за да бъдат ремонтирани 3 заслона и да бъде изграден един нов над Калофер. Средствата бяха поискани от кмета Румен Стоянов, заради зачестилите инциденти през последните години в района на връх Ботев.


Най-често инцидентите през последните години са ставали в района на хижа Рай към връх Ботев и по зимната пъкета към върха през заслон Маринка:
Георги Князов - планинар и секретар на ТД "Хайдут" Калофер - "Ботев връх много хора го подценяват. Гледат го като изглед, че е е сравнително лесен за изкачване, но когато да осъществяват виждат за какво става въпрос. Може би е един от най-трудните за изкачване".

Основно ще бъдат ремонтирани заслоните Маринка, Бункера и Михайлов. Те са изцяло на територията на национален парк Централен балкан и са строени прз 60-те години, за да подслоняват работещите на станцията на връх Ботев:

инж. Генчо Илиев - директор на НП "Централен балкан" : "С изключение на заслон Бункера, който скоро е ремонтиран, другите два са в лошо състояние и има опасност да се саморазрушат. Заслоните ще бъдат конструктивно ремонтирани без да се променя архитерктурата. Спални помещения, печки, дърва и необходимите продукти за оцеляване ще бъдат осигурени".

Заслон Маринка е един от най-посещаваните. Той е разположен на кръстопът на два маршрута по билото на Стара планина, единия от които е част от Ком-Емине. Туристическото дружество в Стара Загора вече предостави проект за основен ремонт на заслона. Решението е било взето още миналата година когато през февруари баща и син измръзнаха на слизане от връх Ботев, в местността Паниците:

Георги Гацин - председател на ТД "Сърнена гора" Стара Загора: - "Инициативата беше на Коста Сканидис един от старите алпинисти на нашето дружество, който каза това нещо не може да продължава така и не може да загиват всяка година хора в Стара планина и тогава управителния съвет взе рашение сами да започнем за възстановяваме в алпийската част на Стара планина заслоните, които да могат да помогнат на закъсали туристи".
Всяка година в хижа Рай пренощуват над 5 000 души, а туристите които тръгват на разходка или да изкачват връх Ботев са три пъти повече:

Георги Князов - планинар и секретар на ТД "Хайдут" Калофер: "Много хора в планината, има си и своите рискове води до нещастия, инциденти".
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Минават през хижата, минават през билото, минават през другите хижи на татък до х. Плевен към Стара планина и никъде не може да каже какъв е пътникопотока, затова са нужни тези средства...."

Съвместно със служителите на Национален балкан и Спасителната служба предстои да бъде обсъдено предложението и за изграждане на нов заслон в местността Параджика, която се намира в началото на парка:

Румен Стоянов - кмет на Калофер:" Вие много добре си спомняте тогава, тези хора Бог да ги прости, на 400 метра от колата загиват, а ако имаше заслон щяха да бъдат живи..."

Ремонтните дейности на заслоните ще започнат в първите дни, в които позволят метеорологичните условия. Това се очаква да стане в края на месец май.