Започва засилено полицейско присъствие в малките населени места на Пловдивска област. С поетапното разхлабване на мерките от областната дирекция на МВР очакват ръст на битовите престъпления и кражби на селскостопанска продукция.

Самотнооживеещите хора и продукцията на земеделските стопани най-често са обект на престъпни намерения и кражби:

Донка Кинатова - с.Певците : "Незнам за какво е отворена вратата, когато влязох в шкафа няма нищо, един буркан няма. От кражба се страхувам най-много баба, от кражби защото това ми е с голям труд..."
Зорница Ранчева - земеделски производител от Богдан: "Отглеждаме картофи, лук, домати, пипер имаме и овощна градина и винаги по време на прибиране на продукцията има набези и кражби и за нас би било добре да има засилено полицейско присъствие, кето би ни дало сигурност и спокойствие".

Полицейските служители ще охраняват 24 часа в денонощието. Акцията ще продължи до прибиране на цялата селскостопанска процукция:

Комисар Виктор Празов - началник Охранителна полиция Пловдив : "След извънредното положение очакваме бум на домовите кражби и набезите на селскостопанската продуция и в тази връзка насищаме с максимален брой полицейски служители от областната дирекция на МВР и ги пренасочваме по малките населени места".

Кметовете на населени места посочиха, че засиленото присъствие на служителите на реда ще гарантира сигурността на хората:
Богдан Богданов - кмет на Певците - "В нашето село е смесено населението, възрастни хора и хора от контингент, който може да направят винаги беда. Много е важно областна дирекция на полицията и районно управление да излъчат квартални лица полицаи."

Предвидени са операции и с цел пресичане на кражби на животни и продукция.