Съборът се проведе във Ведраре
Хиляди ловци от цялата страна се събраха в карловското село Ведраре, за да демонстрират своето единство в най-важната си мисия опазване на дивечовото богатство в България. Председателят на Националния съюз на ловците и риболовците в България посочи, че е крайно необходимо да бъдат извършени промени в Закона за лова, тъй като на територията на България навлиза опасната инфекциозна болест африканска чума по свинете:
Васил Василев - председател на УС на Националното ловно-рибарско сдружение: "И даване на възможност на министъра на земеделието на храните и горите да променя срокове на ловуване, тъй като в момента той такава няма би допринесло значително за справяне с този проблем и ограничаване на щетите, които биха били нанесли на икономиката на страната преди всичко.”
Точно преди 120 години група ентусиасти полагат основите на ловния съюз у нас. Днес вече в него членуват над 130 000 души. Те определят лова като мисия, за да бъде съхранена природата:
Петър Петров - сдружение във Велико Търново: "Традициите се съхраняват преди всичко с наследствеността, която се предава от поколение на поколение и със спазване на правилата и законите, които всяко дружество въвежда със своя устав и правилник”.
Даниел Кандев - председател на дружество в Ловеч: "Ние ловците мислят, че отиваме за месо не напротив нас месо не ни интересува, по-скоро да излезем с приятели, да изкараме весело, да ни е хубаво”.
А според хората с много опит в ловуването, едно от основните качества, за да станеш добър ловец, е да бъдеш добър човек. Събитието уважиха народните представители Веска Ненчева, Георги Търновалийски, зам. министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, бившия президент Георги Първанов, председатели на международни сдружения и съюзи, представители на местната власт. Поздравителни адреси до ловците изпратиха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министрите на отбраната и на околната среда и водите Красимир Каракачанов и Нено Димов.