Министърът на икономиката в служебния кабинет Кирил Петков поиска оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания и освобождаване на целия съвет на директорите на ВМЗ-Сопот, с изключение на изпълнителния директор инж. Иван Гецов. Това стана след среща с директора на завода и с оперативните ръководства на двата синдиката в оръжейницата. Министър Петков коментира и казуса със своето гражданство.
Той каза, че няма от какво да се притеснява, след като е поискал толкова много оставки и може да чуе по свой адрес какво ли не. Допълни, че ще се съобрази с решението на Конституционния съд.
"Първо искам да благодаря на президента вчера, защото той го каза най-добре - наистина България ми е в сърцето, който каквото иска да говори. Аз съм влязъл в тази роля, защото милея за тази родина. Истината е, че аз съм се отказал преди да съм станал министър. Оттук-нататък аз уважавам Конституционния съд, ако те имат някаква друга препоръка, ще се съобразя с нея, но дотогава моята задача е да си вършим работата", заяви Кирил Петков.
Министърът на икономиката поиска освобождаването на четиримата членове от Съвета на борда на директорите, тъй като по думите му между тях, изпълнителния директор на завода инж. Иван Гецов и оперативните ръководства на синдикалните структури няма синхрон, а това възпрепятства процеса на работа.
Кирил Петков каза, че новият борд е бил назначен през април, а досега загубите за предприятието възлизат на около 6 млн. лева. Освен това има много забавени плащания към контрагентите, а работниците почти нямат работа.
"Призовавам четиримата от борда днес да си подадат оставката, не може когато принципалът, управлението и представителите на работещите в тази фирма, всички да се обединят заедно, те трябва да си подадат оставката. Едновременно с това бих призовал и изпълнителният директор на ДКК да си подаде оставката, защото не може да имаме проблеми с язовирите, правителствени комплекси по 190 млн. и във ВМЗ да имаме такива лоши резултати в последния момент и да казваме: "Ми, тази държавна компания си върши работата...Ами не! Както в бизнеса - когато не се справяш, трябва да си ходиш. Ако не си подадат оставките, моята идея е да уволня изпълнителния директор, ако той не иска сам да си тръгне и да запази някакво достойнство", заяви министър Петков.
Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Гецов увери, че няма опасност работещите в завода да останат без заплати и аванси.