Около града се намират най-лилавите полета с ароматното растение. В едно от тях бе възпроизведен уникалния древен ритуал " Жънене на лавандула". С този ритуал се поставя началото по прибирането на ароматната билка в района. Въпреки извънредната епидемиологична обстановка, много туристи дойдоха, за да си откъснат от красивото лековито растение и да присъстват на празника. Те бяха посрещнати по стар български обичай с хляб, сол и автентични песни и танци.

И тази година в една от старинните къщи на града бе направена демонстрация как се изварява лавандуловия цвят и се получава лавандулово масло. Емилия Анастасова, аниматор в комплекс "Старинно Карлово" обясни как се извлича лавандуловото масло и какви са неговите качества:.

"За да се получи 1 кг лавандулово масло са необходими между 80 и 100 кг цвят. Неговите свойства са много. То е силно антибактериално средство, използва се като силен дезинфектант в медицината, във фармацията се използва".

Феята на лавандулата каза, че около града има много лавандулови полета и празника е характерен само за Карлово:

Цвета Шаламанова - фея на лавандулата 2019 : "Ние карловци трябва да го пазим, както празника на Розата. Със сигурност посланието ми тази година ще бъде да имаме повече вяра, повече любов в сърцата си, да имаме повече усмивки и трудностите да ги преодоляваме с лекота".

България продължава да бъде на първо място по производство на лавандулово масло в света. Кампанията по прибиране на цвета се очаква да започне в първите дни на следващия месец.