В навечерието на традиционния празник на розата по покана на отдел "Туризъм" към община Карлово, холандски туристи посетиха село Климент. Те се запознаха с начина, по който се отглежда българската маслодайна роза. Туристите бяха посрещнати в розовите масиви в селото. Самодейци от местното читалище възпроизведоха ритуала „Розобер”. Гостите изтъкнаха, че са избрали да посетят района на Карлово, защото тук се произвежда едно от най-качествените розови масла:
Тон Белюн - собственик на фирма на етерично маслени продукти в Холандия: "В миналото най-доброто олио е било в Иран, след това в Турция, но сега ние като добър производител предпочитаме да закупуваме розовото олио от България, защото то е с най-добро качество".
Елен Вахенар - аромотерапевт и водач на туристите: " Правя всичко възможно да промотирам българската роза, тъй като е страхотен продукт, организираме групи и затова и ще продължаваме да идваме, за да се наслаждаваме на нейните качества и всичко свързано с нея".
Туристите посетиха единствената в страната алея на родовете в селото, където има поставени табели на 54 фамилии, занимавали се с розопроизводство още преди 300 години.Кметът на селото посочи, че вече има много хора в Климент, които отглеждат разсад маслодайна роза. Насажденията около селото са се увеличили с 1000 дка:
Мано Манов - кмет на Климент: "Не само Климент, но и България трябва да работи в тази насока това е нашето богатство да посрещаме тези дни хора от чужбина, външни туристи и можем само да се гордеем с това, което Бог ни е надарил, да живеем точно тук в България, в Розовата долина".
Чуждестранните гости посетиха и музея на селото. Там опитаха гюлова ракия и гледаха 10 минутен филм за природните дадености на Розовата долина.