Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер вече има готовност да започне серийно производство на маски и предпазно облекло, които да послужат в борбата срещу разпространението и ограничението на коронавируса у нас. До края на деня се очаква да бъдат готови първите прототипи, които да одобри кризисния щаб.
Работниците започнаха да кроят прототипите на защитното облекло и маските с плат, който разполагат. Очакват доставка на подобен плат за защитни материали от Габрово, тъй като там се намира единствения български производител:
Светлозар Морфов - председател на Съвета на директорите на Интендантско обслужване: "Слава богу, че не разчитаме на внос, износът от държавите, които произвеждат подобни платове, които могат да да бъдат използвани за защитни облекла и маски е забранен".
Ако всички работници започнат да шият маски може да се произвеждат 10 000 броя на ден. До края на деня ще станат ясни разчетите и за защитните гащеризони:

Ганка Шопова - работник: "Разглеждаме модела, който ще се изработва, за да може да се изработи по най-бързия начин кройката, която да предоставим за одобрение. Сега в момента правим един среден размер за стандартен ръст и след това, ако бъде одобрен ще бъде размножен за различни размери".
Маските и защитното облекло ще се изработват от плат, който не пропуска вода.