(ВИДЕО) 168 години от рождението на Христо Ботев отбелязяха  в родния му град Калофер 168 години от рождението на Христо Ботев отбелязяха тържествено в Калофер - родния град на поета-революционер. Хора от цялата страна дойдоха, за да изкачат стълбите до неговия паметник и заедно с военнослужещи да поднесат герлянд на славата. По традиция митинг - поклонението бе отбелязано с вонен ритуал в центъра на града. Слова за Ботев произнесоха бригаден генерал Груди Ангелов, командващ 61-ва Стрямска механизирана бригада и кмета на града Румен Стоянов. Десетки хора се стекоха в родния град на великия българин, не просто за да почетат паметта му, а за да почерпят от неговата вяра и сила. Местните хора споделиха, че приемат болезнено факта, че мемориалният комплекс „Христо Ботев” все още не е ремонтиран и продължава да се руши.
Провокиран от Ботев и карловецът Даниел Богдански, който направи късометражен филм за България, председателят на Общинския съвет Карлово Теодор Шойлеков каза, че днес всеки българин трябва да даде личен пример и затова той самия ще дари лични средства, за да може при първа възможност и хубаво време да започне ремонта на първите пет стъпала от мемориалния комплекс, по които всяка година преминават стотици жители и гости на Калофер, за да отдадат своята почит към един от най-великите ни българи. Междувременно Шойлеков коментира и лошото снегопочистване в общината и каза, че се надява в най-скоро време, кметът Кабаиванов да направи точна сметка как изпълнява своите ангажименти фирмата, която има отношение към зимното почистване и, ако тя не се справя както трябва да понесе своите отговорности и да бъде глобена.
Своята признателност към Ботев изразиха калоферци, депутати, представители на областната и на местната власт, както и на различни институции. Те изкачиха стъпалата до паметника на Ботев и поднесоха герлянд на славата, венци и цветя. Поздравителни адреси бяха изпратили президента Росен Плевнелиев и министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев.