В Карловската бригада ваксинираха военнослужещи, които ще заминат на мисия в Афганистан В 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово започна ваксиниране на военнослужещите, които предстои за заминат на мисия в Афганистан. 85 % от състава на контингента са зявили, че желаят да се ваксинират.
Ваксинрането се извършва от четири мобилни екипа на ВМА, Военна болница Пловдив и 61-ва Стрямска бригада в специално обособен пункт. Началникът на военна болница в Пловдив посочи, че поставянето на ваксината е изцяло доброволно, а с приоритет са военнослужещите, които им предстои да заминат на мисии:


полк. Ангел Гозманов - началник на Военна болница Пловдив: "Има един процент военнослужещи, които са проболедували и за момента те не желаят да бъдат ваксинирани. Задължително тези, които желаят да бъдат ваксинирани се наблюдава има ли придружаващи заболявания, приема ли някакви медикаменти, измерва се кръвното налягане, температурата, попълват се съответните формуляри, има един период от 15-30 минути, а за тези които имат съмнения за алергични реакции може да стигнат до 60-90 минути, те остават под наблюдение".


Военнослужещите бяха имунизирини с ваксина на Пфайзер.Реимунизацията ще бъде извършена след 21 дни:

полк. Павлин Велков - командир на Националния контингент за мисията в Афганистан: "Почти всички минаха към момента, всички се чувстват нормално. Добре им беше обяснено, че това е единственият начин да бъде предотвратена тази пандемия. Очаквам целия състав не, но поне с 3-4 % да се повиши желанието на военнослужещите да се ваксинират".


За предстоящата мисия в Афганистан се подготвят около 150 рейнджъри. От Военна болница Пловдив увериха, че има достатъчно осигурени ваксини и няма да бъде отказано на военнослужещи от състава на карловската бригада, които желаят да се ваксинират.