В Карлово бе изпратен тържествено 42-я контингент за участие в мисия на НАТО

Кметът на Карлово д-р Емил бе официален гост на тържественото изпращане на 42-я български контингент за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.


„Вие, уважаеми военнослужещи, сте неделима част от това, което се случва в нашия регион. За нас е важно – както днес сте всички тук, така и след шест месеца да ви посрещнем на площад „Васил Левски“, най-святото място за карловци! С душа и сърце изпълнявайте своята воинска мисия, с мисъл за Родината и за вашите семейства. Пожелавам на вашите командири да бъдат така загрижени за вас, както Апостола е бил загрижен за комитетските дейци…“, каза в приветствието си кметът на Карлово. Той подари на националния командир на контингента полковник Павлин Велков икона на Света Богородица с Младенеца като му пожела Божията майка да закриля военнослужещите.


Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков посочи, че е горд с подготовката, която проведе 42-ят български контингент за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.

Водосвет отслужи Негово преосвещенство Знеполски епископ Арсений – Викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със свещениците от Карловската духовна околия.

В състава на 42-я контингент са 120 военнослужещи. По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани с охраната на част от вътрешния периметър на летище „Баграм“, дежурства в базовия оперативен център и функции в щаба на мисията.

Национален командир на 42-я контингент е полковник Павлин Велков, участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2012 година. Помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана - майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 Карлово, от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото четвърто участие в международна мисия.