В Калофер възстановиха уникална традиция от миналото как жените до войводите са приготвяли характерни гозби и ястия за семейството. Фокусът на кулинарния празник "Да нахраниш войвода" бе жената, тази която е пазител на огънят в огнището, жената до войводата, която и днес пази традициите в семейството.

Над 12 калоферки участваха в конкурса. Техните ястия и гозби, сред които калоферски млин, боб с ориз, бял мъж, бяха оценени от професионално жури пред творческата работилница на калоферската дантела.
"Жената е имала много важна роля до войводата. Да приготвя местни гозби задължително от домашни продукти. Да се грижи за семейството и спокойствието на войводата", каза за KarlovoPress една от организаторките на кулинарния празник Калина Червенкова.
Тя посочи, че Калофер е град, в който са се съхранили много традиции, а заедно с тях - ястия специфични за района. Конкурсът, който бе организиран имаше само едно условие - за приготвянето на гозбите да бъде ползвана калоферска рецепта. Колкото по-стара, толкова по-добре.

За настроение и добър апетит имаше фолклорна програма, а като финал на празника- седянка, на която възрастни калоферци разказаха спомени.

Специален гост бе сдружение "Калиферови хайдути".