Леглата в Ковид отделението на карловската болница са увеличени от 47 на 50 с решение на РЗИ Пловдив. Това стана ясно по време на заседанието на Временната комисия за ковид обстановката в Община Карлово. В момента са хоспитализирани 41 пациенти.
От 1 до 27 октомври преминалите болни са 103-ма, а от месец август тази година до настоящия момент само четирима от настанените за лечение са били ваксинирани. Те обаче са били с много по-малък престой в отделението в сравнение със средния престой на неимунизираните. Според управителят на здравното заведение д-р Обрейко Обрейков има ритмични доставки на кислород и ремдесивир, лечебното заведение е снабдено с достатъчно дезинфектанти, разширена е и инсталацията за централно подаване на кислород.
В Медицинския център продължава имунизирането, като само на 27 октомври са поставени 68 ваксини, през месец септември техният брой е 611, а от началото на имунизационния процес лекарите в Центъра са направили над 5 500 ваксинации срещу Ковид, съобщи управителят д-р Атанас Юнаков и допълни, че манипулациите продължат както на място, така и в предприятия в района - по предварителна заявка.
Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов припомни, че е засилен контролът на пазарите, заповедите за спазване на противоепидемичните мерки са актуализирани спрямо заповедите на министъра на здравеопазването. Затворени са пенсионерските клубове, забранени са публичните и спортни мероприятия. Кметът съобщи, че Министерството на здравеопазването е одобрило проекта на Общината за подобряване материалната база на Ковид отделението и на Инфекциозно отделение, помещаващи се в основната болнична сграда.
Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, които са с поставени бустерни дози ваксина, апелираха за проява на отговорност от всички, които до момента не са имунизирани и застрашават здравето на околните да се ваксинират, да пазят себе си и своите близки.
Бустерната доза се поставя 180 дни след завършения ваксинационен процес.