За 5-ти район, в който влизат областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са предвидени 1100 ваксини. Това съобщи д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ Пловдив.

„Организацията на областно ниво е направена. Лечебните заведения, в които започва имунизирането са двете държавни болници – УМБАЛ „Свети Георги“ и УМБАЛ „Пловдив“, 4-те общински – МБАЛ „Свети Мина“, МБАЛ „Свети Панталеймон“, болниците в Раковски и Асеновград и 6-те частни – УМБАЛ “Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, УМБАЛ „Еврохоспитал“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Централ Хоспитал“ и „Медлайн Клиник“, обясни областният управител и председател на Областния щаб Дани Канзирева.
Тя каза, че 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината на "Pfizer" и "BioNTech" още на 27 декември.

„През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта”,
уточни областният управител.

Паралелно с това, през петдневния период в имунизационния кабинет в РЗИ - Пловдив, срещу ковид ще бъдат ваксинирани медици от Спешна помощ, доболничната помощ и лекари от инспекцията.

В четири от болниците при поставянето на първите ваксини ще присъстват, за да подкрепят лекарите, областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, където са и най-много желаещите да бъдат имунизирани през петте дни –общо 200 лекари, сестри и санитари. Час по-късно процесът ще стартира в болниците Каспела и Пълмед. След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница „Свети Мина“, както и в останалите осем болници.