Усилията на Общинския кризисен щаб са разчистване на наносите в наводнените села! На някои места те все още достигат до 4 метра

Повече от 113 единици едро, средно и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 28 камиона, 13 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 4 фадроми, 8 верижни багера, 4 щипки, 20 резачки, 27 бобката и др Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб на Община Карлово, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов. Някои от машините помагат на доброволчески принцип, а има и единици наети от частни лица /предимно бобкати/, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.


На терен в засегнатите села бяха над 1000 души доброволци от цялата страна, както и 111 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 22-ма служители в общинската администрация. През целия ден работи и разпределителният център в сградата на община Карлово. По разпореждане на кмета д-р Емил Кабаиванов са спрени всички отпуски на служителите в община Карлово. Кризисният щаб на Община Карлово е в 24 часов режим на работа, като вчера проведе заседание в присъствието на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев.

Усилията на щаба са насочени на първо място към разчистване и укрепване на речните корита в засегнатите села. На някои места наносите достигат до 4 метра височина и ако не бъдат отстранени има опасност при нов проливен дъжд, селата отново да бъдат наводнени. Продължава разчистването на улиците и частните дворове.

Електрозахранването е възстановено почти навсякъде, екипи на ВиК работят за възстановяване на водоснабдяването. От днес започва и поетапна дезинфекция на улици, обществени сгради и частни дворове в селата Богдан, Каравелово и Слатина, за да не се допусне разпространение на заразни болести.

Водата в цялата Община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди.
Общинският кризисен щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден и призова доброволци от цялата страна да се свържат с Кризисния щаб и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села.
Кризисният щаб благодари и на всички дарители, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:
IBAN: BG81FINV91508416025382
BIC FINVBGSF
ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6
Титуляр: Община Карлово
Код за вид плащане – 44 51 00