По повод Деня на християнското семейство, ученици от карловската гимназия представиха мини спектакъл в една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс "Старинно Карлово".Честването на този празник вече стана традиция за СУ "Васил Левски". Учениците с огромно желание участват в подготовката и отбелязването на този ден. Този път заедно с тях участваха и техните родители. Мини спектакалът завърши с народен танц.
Празника Въведение Богородично е един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.
Според православната традиция на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.
Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата. В много храмове в страната ще бъдат отслужени утринни богослужения.
Вижте целия запис на мини спектакъла на учениците от СУ "Васил Левски" във видеото: