В Калофер за пета поредна година се проведе историческо-фолклорният събор „Хайдутът“. Събитието бе организирано от местното сдружение „Калиферови хайдути” с
ръководител Димитър Мирчев. Тема на историческата възстановка бе „Хаджи Димитър“, а кулминацията в нея пресъздаването на Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“ с ранения
герой, самодиви, вълк, орел и сокол.

Специално участие в събора взеха членове на клубовете "Традиция" от цялата страна
и прабългарската школа за оцеляване „БагаТур”. 13-годишната Рая Кънчева рецитира стихотворението „На прощаване“.

Поздравителен адрес до организаторите бе изпратил кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него той бе посочил, че на събитие като това трябва да преклоним глави пред нашите предци, които са се жертвали, за да бъдем народ.

"Истински се възхищавам от вас, членовете на сдружение „Калоферови хайдути“ и на прабългарската школа „Багатур“. За пета поредна година вие ни припомняте колко важно е да запазим българщината, националните традиции и обичаи. Давате ни повод да се гордеем с миналото си и да градим достойно бъдеще за потомците ни!

Чрез Вас пожелавам на всички участници и гости на събора здраве, вдъхновение и нестихващ емоционален заряд за бъдещи родолюбиви изяви!", бе посочил общинският кмет. От негово име бе връчен на организатора на събора Димитър Мирчев символа на града на Апостола.