Съдебна медицина транспортира тялото до Пловдив, за да бъде установена точната причина за смъртта на загиналия Тодор Желязков.
Спасителната операция беше проведена при много тежки метеорологични условия и ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер, Пловдив и Карлово. До мястото на инцидента те успяха да стигнат благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника, която се движи в тежки зимни условия.
Началникът на планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов каза пред БНТ, че загиналият турист и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подходящи обувки.
Той призова хората, които посещават планината да си вземат поука, защото това е поредният инцидент и той доказва, че се подценява ситуацията.
Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел на падането, сигнализира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обхват, но не са успели да се свържат със спешния телефон.
На мястото на инцидента екип на Спешна помощ и служители на криминална полиция в извършиха огледи.