Учебна компания "Калиопа" от СУ "Васил Левски" участваха във финалите на Националното състезание на Джуниър Ачийвмънт "Изгряващи звезди" и се класираха на първо място за най-добра учебна компания на България, съобщиха от ръководството на училището. Учениците ще представят страната ни на Европейското състезание в Португалия. Освен това получиха и Наградата на медийното жури.

Началото на УК „Калиопа“ поставят 5 амбициозни момичета в осми клас. Ррешени да съхранят живота на Долината, убедени, че всеки от нас има нужда от събуждане, от напомняне, че това, което ражда земята ни, е по-ценно от златото. Така момичетата стигат до своите розови градини, за които полагат грижи вече 3 години. Усилията им са възнаградени от финансови резултати, морално удовлетворение, награди и мотивация да продължават напред.

Доказват, че младите хора са алтернатива в отглеждането на маслодайната роза и розобера. Започват от традиционните продукти – сладко, розова вода, масло, ръчни сапуни. Но конкуренцията тук е сериозна. Те търсят нещо необичайно. И го откриват! Шоколадовите им бонбони с пълнеж от розово сладко бързо предизвикват интереса на местната общност и туристите. Представят ги на конференции, изложения, празници, с тях печелят II място на Националното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди“, 2019-та година.

Стремежът към победата изисква голяма отдаденост и по пътя към нея не всеки е готов да жертва време и усилия. Както казва президентът на компанията – Петя Кръчмарова, „през екипа на „Калиопа“ са минали много хора - всеки остави по нещо ценно, а и надявам се - взе!“ Заедно с нея, готови да извървят пътя докрай, в компанията остават Виктория Трифонова, Яна Цветкова, Ева Караиванова и Мария Кирова.

Откритата и конструктивна комуникация с клиентите, проучванията на тенденциите в производството и употребата на шоколадови бонбони предизвикват младите предприемачи да направят своя шоколадов бонбон здравословен и балансиран, за да се възползват от оптимално пазарното търсене. Поставят го на най тежкия изпит – одобрението на клиента, променят визията, маркетирането. И правят генерална промяна – казват НЕ! на всички онези вредни съставки - намаляват съдържанието на захари, замествайки ги с еритрол, премахват лактозата, глутена. Бонбони Kalimazing вече са факт!

Използват прости, но истински съставки, в чието качество са сигурни! Така правят сладките си изкушения достъпни за всички, които искат или им се налага да променят начина си на хранене към по-добро!

Акцентират и върху опаковането като необходима част за един завършен продукт и впечатлението, което то оставя.

Използват изолацията във връзка с пандемията за да се подготвят за Националното състезание. Всекидневни срещи, разговори и спорове. Размяна на файлове, годишни отчети, финансови таблици. Среднощно споделяне на презентации, срещи с невероятните ментори – Нина Гаджева и Мариана Петрова. В търсене на успешната технология за работа с шоколад, момичетата от „Калиопа“ откриват Павел Павлов – шоколатиер от световно ниво. Проучване, за да си осигурят качествен шоколад ги запознава със семейство Илчеви от Casa Kakau. Срещата с Боян Бенев и неговите съвети ги мотивират да продължат да развиват идеята си.

С много хъс и увереност представят своята презентация и отговарят на въпросите на журито на 9 юни 2020 г. И резултатът от Националното състезание на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди“ / след дълго чакане/- Наградата на медийното жури и I място за най-добра учебна компания на Джуниър Ачийвмънт.