Читалището в Столетово заедно с представителна група самодейци и кукерската група от селото ще участват в ежегоден фестивал„Масленица“ в Москва, съобщи кметът на Столетово Мирослав Колев. Поканата за участие във фестивала е от Сдружение "Клуб за исторически реконструкции "Ротобор". Столетовските самодейни състави ще представят традиционни за региона народни песни, а под съпровода на тъпан и гайда кукерите ще играят, за да прогонят злото и да дадат път на доброто. По повод участието си в празника от местното читалището издадоха информационен рекламен бюлетин, флаери и картички, преведени на руски език. Групата е подготвила и традиционни за Долината на розата подаръци, с които ще изрази благодарността си към организаторите. Представителната група на читалището и кметът Мирослав Колев ще се срещнат с градоначалника и домакин на събитието Сергей Собянин, както и с посланика на Република България в Москва, Руска Федерация, Н.Пр. Атанас Кръстин.

Кукерската група при читалището в Столетово е създадена през 2003-та от инициативни местни хора, които започват сами да изработват маските си. Автентични носии, наследени от възрастното население, представляват костюмите им. Групата участва в различни местни и национални форуми, от които печели редица признания и награди. През 2019-та година кукерите печелят престижната Голяма награда – Сребърна маска от фестивала „Сурва 2019“, а на международна сцена излизат за първи път.

Празненствата около фестивала „Масленица“ почитат едноименния езически ритуал, отбелязван от древни времена в Русия. Празникът се свързва със запалване на големи огньове, колела и плашило. Ритуалът с маскиране и запалване на огньове, символизиращи прогонване на злото и зимата и приветстване идването на пролетта и доброто, прилича на българския празник Сирни Заговезни.