На прага между старата и новата година Радка Минчева от гр. Баня, Карловско навърши достолепните 100 години. Родена в началото на ХХ век (31 декември 1919) в малкото село Марино поле, днес столетницата разказва в детайли целия си живот: „Помня всяка от 40-те къщи, името на всеки човек и виждам ливадите на село. Спомням си първия учител Иван Говедаров и неговата съпруга, също учителка в съседното село Соколица. Не знам умни ли сме били или от Бога надарени. По наше време моралът беше на високо ниво, а сега е паднал в низините. Домашното възпитание е основа на човека“.
Завършила Карловската гимназия, обучавана на занаят в Женското дружество „Възпитание“, Радка Минчева казва, че „световното училище“ дава най-висше знание. „Господ го виждам винаги и така е писано. Където са двама или трима души, той е сред тях. Това е сила, която владее цялата Вселена. Ние сме християни и трябва да подражаваме по доброто на Иисус Христос“, добавя столетницата.
На 18-годишна възраст свързва живота си с отец Петко Минчев – най-дългогодишния свещенослужител в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Баня (от 1937 до 2001 г.).
Двамата отглеждат три деца – Събка (медицинска сестра), Стамен (биолог, научен сътрудник в БАН) и Иванка (учителка по физика и математика). Благочестивата презвитера се радва на 6 внука, 7 правнука и 5 праправнука.
В какво се крие тайната на дълголетието, разказва дъщеря ѝ Иванка Муратева: „Жизнеността и феноменалната памет си обяснявам с няколко неща. На първо място, това е генът, който тя носи. Нейната майка живя до 96 години. Второ – здравословният начин на живот. Всяка година спазва Коледните, Великденските и Богородичните пости. В дните сряда и петък също се придържа към поста. Здравият дух и вярата я поддържат, знае всички псалми наизуст“.
В чест на Радка Минчева местният свещеник отслужи тържествена църковна служба, благодарствена молитва и водосвет. Самодейците от читалището и пенсионерският клуб в Баня организираха празнична програма с торта, музика и стихотворение, написано от дъщерята Иванка. Баба Радка получи поздравления и от кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов, кмета на Баня – Стамен Гешев, общинския съветник Стефка Савова, председателя на пенсионерския клуб Партен Гичев. Мъдрата презвитера благодари на всички присъстващи и призова за обич, вяра и гордост, че сме българи./Източник и снимка: bnr.bg