В продължение на няколко дни подбалканският град Сопот е домакин на единствения по рода си фестивал за безмоторно летене на Балканите. За 4 та година феста "Въздухария" събира на едно място професионалисти и любители на въздушните спортове.

Още в ранните часове на деня над Сопот беше издигнат балон с горещ въздух. Алина Данчева беше сред първите, които полетя
Алина Данчева: "Това беше сбъдната мечта поне аз от дете мечтая да полетя с балон и бе прекрасно преживяване...."
През целия ден имаше и желаещи да полетят с професионален инструктор по парапланеризъм в тандем. Димитър Колев и Таня Комитска извършиха демонстративен тандемен полет облечени в български народни носии, защото освен, че обичат да чувстват свободата във въздуха, ценят и българското:
Таня Комитска, пасажер: "Обичам да летя, надмина очакванията ни".
Димитър Колев - пилот: "Много ценим народното богатство едно от тях са нашите носии".
Кулминация на фестивала бе синхронното акрошоу представено от френски пилоти и най-добрия ни български акропилот и световен рекордьор Весилин Овачаров:
Веселин Овчаров: "Има прекрасни условия за всякакъв вид полети и мисля, че нещата стават все по - популярни в България..."
Главният организатор на празника каза, че през последните години все повече хора искат да летят с парапланер, за да видят красотата отгоре и да се докоснат до свободния полет.
Емил Кирилов -. организатор: "Все пак е детска мечта да полетими, така че интерес винаги има към летенето. Има и от деца с разрешението на родителите деца от много ранна възраст могат да летят..."
Една от най-големите атракции беше летенето с изключително бързите и екстремни спийд крила.