За последните 3 дни има 38 излекувани пациенти с COVID-19, точно толкова -38 са и новозарезените в Пловдив и областта. Това съобщиха от Областния кризисен щаб.

Общо случаите са 1219, от тях са оздравели 673. На домашно лечение са 398. Под карантина – 561 лица.

За този период хоспитализираните са 11, като състоянието им е задоволително. Общият брой на пациентите в болници е 122, като 108 са с потвърдена диагноза. Броят на свободните легла е 86, а тези за интензивно лечение са 34. Няма регистрирани огнища.

„Ситуацията в областта и Пловдив, относно заболеваемостта е сравнително спокойна, но ние трябва да сме готови за всяка промяна и най-вече с наличието на легла в болничните заведения. И тази седмица продължават разговорите с директорите на болниците, за да бъде намерен най-добрият вариант за лечението на болните, но и също така за лекарите и екипите. В сряда предстои среща с директорите на големите болници в Пловдив, за да коментираме интензивното лечение", коментира Дани Каназирева. Тя припомни, че към този момент лечението се поема основно в УМБАЛ “Свети Георги“, където по график се командироват екипи от анестезиолог и две сестри от другите болници.

Сред проучените случаи от РЗИ, през изминалите 72 часа, най-малките пациенти са две бебета - едното на 7 месеца от Пловдив, което е на домашно лечение и друго, което е на 1 месец - хоспитализирано.

Най-възрастните са мъж и жена на 79 години от община Марица и Пловдив.

Има един починал пациент - жена на 71години с придружаващо заболяване - затлъстяване.

От новите регистринани в Пловдив са 28, в община Асеновград – 5, в община Марица – 2 и в общините Първомай, Раковски, Калояново по 1 случай.

Справка по общини: Пловдив – 836, Карлово – 52, Кричим – 23, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 8, Перущица – 23, Раковски – 12, Марица - 37, Асеновград – 62, Брезово – 2, Куклен – 11, Садово – 14, Първомай – 5, Съединение – 13, Сопот - 9.