Последният, 42-ри български военен контингент, бе посрещнат с официална церемония на площад "Васил Левски" в Карлово. Официален гост бе служебния министър на отбраната Георги Панайотов. Той благодари на българския контингент, затова че е успял да защити честта и достойнствата на България.

В състава на последния контингент бяха включени 120 военнослужещи. Национален командир бе полковник Павлин Велков.
Със завръщането на 42-рия военен контингент в нашата страна приключи участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Решението бе взето на 15-ти април тази година на извънредно заседание на Министерски съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенно изтегляне от 1-ви май 2021-ва на контингентите в мисията "Решителна подкрепа".

За заслуги бяха наградени военнослужещи от състава на контингента. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналия в Черно море майор Валентин Терзиев.

Министърът на отбраната посочи, че във възможно най-кратки срокове предстои да бъде изпратена до производителя черната кутия. Тя ще бъде придружавана от трима представители от Военна прокуратура и Военно въздушните сили, а до 2-3 седмици се очаква да бъдат възстановени тренировъчните щурмови полети, тъй като към момента са спрени.