Писмо на розопроизводители бе разпространено до медиите. В него се посочва, че те са пред фалит, месец преди кампанията и не виждат икономически смисъл за провеждането ѝ.

"Изправени сме пред огромни трудности за осъществяване на безопасността на работниците, а изкупната цена е под критичния минимум.

Ето и основните проблеми пред розопроизводителите:

1. Не може да се гарантира безопасността на хората и няма как да се спазят препоръките на Здравното министерство и Щаба.

2. Очертаващата се изкупна цена е под критичната, при която няма икономически смисъл да работят.

3. Относно сезонните работници между 90% и 100% ще са в сивия сектор, тъй като розопроизводителите изнемогват и при сегашното заплащане и няма никакъв начин да поемат осигуровките дължими от работника и неговия данък. Те са категорични, че не бягат от осигуровките за сметка на работодателя.

4. Розпроизводителите са категорични, че ако заплатят адекватно за ЕС и за останалите сектори в България възнаграждение, целият очакван приход няма да е достатъчен, а липсват социални програми, които могат да откликнат на изложения проблем.

5. Законът за розата е едно допълнително утежняване на ситуацията и то не заради правилата, които така или иначе се стремят да спазват.

6. Липса на адекватно подпомагане на бранша".

Писмото не бе подписано от кой се разпространява. По-късно стана ясно, че зад него застават някои от розопроизводителите в района на Карловско. Един от тях е Вангел Биков.

За KarlovoPress.com той посочи, че зад така поставените проблеми стоят малки и средни розопроизводители в района и, че предстои писмото да бъде изпратено до министерството на земеделието. Биков не конкретизира колко розопроизводители стоят зад така поставените проблеми.

Председателят на Професионалната асоциация на розопроизводители в България Христо Николов каза, че Вангел Биков е член на асоциацията, но при разговор с него не е разбрал кои и колко от розопроизводителите застават зад изброените проблеми.

" Разговарях с розопроизводители от цялата страна и те са шокирани, че се поставят проблеми, върху които вече осем месеца се работи и държавата си върши работата. Започна да се прилага Закона за розата. Той обаче няма да позволи на много хора, които работиха в сивия сектор, а тези хора са в по-голямата си част прекупвачи, да спекулират с цената.

Тези хора са регистрирани като розопроизводители, но имат дестилерии и изкупуваха розовия цвят. Законът изхвърли прекупвачите от сектора и дава възможност на розопроизводителите директно да сключват договори при ясна правила с преработвателите. Единственото зад което застава Управителния съвет на асоциацията е първа точка от поставените проблеми-как да се гарантира безопасността на хората, за да се проведе предстоящата кампания. По другите точки отдавна се работи", каза Христо Николов.

По думите му зад разпространеното писмо стоят лични интереси само на малцина розопроизводители в Карловско.
Николов съобщи, че в края на седмицата ще се проведе консултативен съвет в земеделското министерство, за да бъдат обсъдени всички въпроси за предстоящата кампания и дали ще може да се създадат условия и правила, тя да се проведе в извънредното положение заради коронавируса. Тогава ще стане ясно дали ще има кампания.