Районна прокуратура Карлово извършва разследване за подпомагане на 36 мъже от Афганистан да преминат незаконно в страната Районна прокуратура Карлово образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през страната в нарушение на законаq като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство по отношение на лица ненавършили 16-годишна възраст и на повече от едно лице – престъпление по чл. 281 ал. 2 т. 1,4 и 5 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.
На 3 ноември 2015 г. около 16 часа на главния път край г Калофер в посока София лекотоварен автомобил, марка „Фиат Дукато“ със софийска регистрация, е претърпял леко пътно транспортно произшествие. Подаден е сигнал на тел. 112. На място са пристигнали екипи на на РУ на МВР Карлово и спешна помощ. Установено е, че автомобилът превозвал общо 36 лица от мъжки пол без документи за самоличност. По-късно е установено, че се касае за граждани на Афганистан, а между тях има и такива, които не са навършили 16-годишна възраст. В резултат на инцидента са пострадали общо пет лица. След медицински преглед в спешен кабинет в болница в Пловдив те са освободени. Установено е, че нараняванията им са повърхностни и не съществува никаква опасност за живота и здравето им.
Шофьорът на микробуса е избягал веднага след пътното произшествие и в момента се издирва. По указание на наблюдаващия прокурор от Района прокуратура Карлово чуждите граждани са били разпитани от разследващи полицаи от РУ на МВР Карлово. В момента се провеждат разпити пред съдии от Районен съд Карлово.
Извършени са огледи на местопроизшествието и на автомобила, от който са иззети документи, вещи и следи. От свидетелски показани става ясно, че чуждите граждани преминали българо-турската граница в нощта на 2 срещу 3 ноември през гориста местност. Крайната им цел е била да стигнат до сръбската граница, а оттам до Дания, Белгия и Скандинавските страни. След приключване на планираните процесуално-следствени действия чуждите граждани ще бъдат насочени за настаняване в разпределителен център за бежанци у нас.