66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа, съобщиха преди минута от Министерството на здравеопазването.
Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.
Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота ѝ. Екипът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж.
Министерството на здравеопазването изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалата жена.От ВМА съобщиха и за още една положителна проба за вируса.Става дума за 62-годишна лекарка. Други две проби, изследвани днес, ще бъдат повторени, тъй като са дали съмнителен резултат.

"Колежката е с положителна проба, но не е контактувала с пациенти в България през последните няколко седмици. На 22 февруари е последният ден, в който тя е имала досег до пациенти. След това е пътувала на два конгреса в Англия и Испания", посочи ген. д-р Венцислав Мутафчийски. Жената е настанена в Инфекциозната клиника на ВМА. Анализирани са вече нейните контакти и на част от контактните лица вече са взети проби. Лицата са поставени под карантина. Досега са взети 60 проби от контактните лица, които ще бъдат заложени в утрешните изследвания.