Пловдив е домакин на зрелищна пожарникарска надпревара

Пожарникари от 28-те РДПБЗН в страната и отбор курсанти от Академията на МВР от днес показват своите професионални умения и нива на специализирана оперативна подготовка в 50-тия Републикански преглед по пожароприложен спорт в Пловдив. Състезанието се организира от Българска федерация по пожароприложен спорт, със съдействието на ГДПБЗН-МВР, РДПБЗН-Пловдив и спортен клуб за пожароприложен спорт “Пловдив – 160”. То ще продължи до 3-ти юни, а мястото на провеждането му е лекоатлетическия стадион в Парк "Отдих и Култура".

Състезанията обхващат 4 дисциплини, а в тях огнеборците ще демонстрират умения за бързина, ловкост, издръжливост и работа в екип.

Изкачването с щурмова стълба цели да покаже бързината и сръчността, с която огнените мъже преодоляват височинни препятствия. В дисциплината "Пожарна щафета с препятствия", пожарникарите демонстрират освен бързина и сръчност, и умения да преодоляват разнородни препятствия при гасене на пожар.

"100- метровата пътека с препятствия" ще постави на изпитание гъвкавостта, физическите умения и концентрацията при преодоляването на сложни препятствия, които могат да бъдат срещнати и в реална ситуация.

"Бойно разгръщане от мотопомпи" е една от най- атрактивните дисциплини със състезателен характер. Тук ще проличаат качества като екипност и сработване в бойна обстановка.

В "Пожарната щафета 4 х 100 метра с препятствия", огнеборците ще демонстрират екипност, съществен елемент ще бъде гасенето на пожар на леснозапалими течности с пожарогасител.

Надпреварата е изключително зрелищна и емоционална, а входът за нея- свободен.