Отварят заведенията на отркити места

Утре ще има проектозакон, който да позволи отмяната на извънредното положение, заяви премиерът Борисов преди секунда на извънредния брифинг в МС.


От утре инструкторите ще могат да работя със засилени мерки.


От днес отворихме планините, нека всички спазваме мерките. Водим се от едно нещо - броят на заболелите и починалите. Ако се вдигне тази бройка, след като разхлабихме мерките, то ще ги премахнем, каза Борисов.


Позволяват се и индивидуалните спортове, но не състезания. Трябва да се спазва дистанция и дезинфекция.


Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът.


Точният ред ще бъде описан в заповед, която се очаква да бъде издадена днес. Ще е нужно да се спазва определено отстояние между масите и да бъдат осигурени дезинфектанти за клиентите. Ще се решава и по колко души могат да стоят на една маса.


"Всички, които спазваха дистанцията, да не съжаляват. Благодарение на тях имаме тези резултати. За съжаление, хората на първа линия, на фронта, винаги дават жертви. Ние страдаме и скърбим за тях. Всички, които си останаха по домовете - едно голямо благодаря. Благодарение на вас сме на този етап. Чудя се дали аз да кажа", допълни Борисов.


"Индивидуалният спорт на открито - след като пуснахме парковете при определен ред и дисциплина, спазване на дистанцията, но от днес планините, дай Боже, да работят както искаме. Всички зелени хора, доброволци и ние да спазваме мерките. Ако се вдигне този пик след мерките, които налагаме, нека да се знае, че не са икономически или финансови, а даваме въздух на хората, в полза на здравето и психиката им. Тази мярка се подкрепя на 100 процента от щаба", посочи премиерът.


"Индивидуалните спортове на открито - тенис на корт, тичането по пистата на стадиона, тичането в парка, могат да подобрят здрвето. Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че има дезинфектанти и хлор в басейна, но трябва да има мерки в съблекалнята и този, който притежава съоръжението трябва да осигури дезинфекция", посочи още той.


"Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва - оменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта. Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него", категорично заяви премиерът.


"Записал съм видео, с което трябва да се съберат 7-8 милиарда евро. ЕК искаше видео обръщение. Аз давам 100 милиона за ваксина и масово ваксиниране на населението", заяви Борисов.


"Франция удължи извънредното положение до юли. Убеден съм, че и другите колеги ще прибегнат до тази мярка. В момента колегите юристи работят и утре сутрин трябва да имаме проектозакон за отмяна на извънредното положение", каза още премиерът.


Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат.


"Категорично едно мнение има и по въпроса с КПП-тата. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Ако го направим днес, стотици хиляди ще се виснат. Целта е да продължим тази дистанция и ако успеем да спазваме дистанцията без КПП-та ще спестим работата на над 200 полицаи и ще можем да ги пренасочим по кварталите да си вършат работата. Само за София за 200, иначе са 1500 души", допълни Борисов. / glad.bg