Здравният министър издаде заповед, с която позволява провеждането на културни събития и посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина на закрито и открито при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.
Заповедта позволява и провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Залите в кината се отварят с допустимата заетост на местата от до 30% от максималния капацитет.

Заповедта е резултат от разговорите на директори на театри, опери и филхармонии у нас, които се проведоха в края на миналата седмица. На тях Боил Банов е представил възможните действия за раздвижването на сектора. Първата стъпка е от днес. Обсъждани са варианти при спад на заболеваемостта откритите сцени да започнат да функционират на 50 процента заетост през юли, а през есента - от 70 до 100 процента.

Министърът на културата е казал на директорите да не започват нови проекти, а да заложат на настоящия си репертоар. Как да репетират артистите, за да се спазват здравните препоръки, е оставил на ръководителите на театри да решат. Обсъждана е възможността творците да подписват декларации, че работят на собствен риск.

Всички мерки са съгласувани със здравния министър Кирил Ананиев.

Междувременно в разговори с независимите гилдии Боил Банов е договорил още механизми, с които културното ведомство може да ги подпомогне. Ще бъдат стартирани програми през Министерството и през национален фонд "Култура". / Trafficnew.bg