Субсидии за пролетното пръскане на маслодайната роза ще се отпускат за пръв път тази година. Заявленията на розопроизводителите ще се приемат от 10 февруари до 6 март.
До 10 април ще се представят документите за отчитане по отделните дейности, а средствата ще се изплащат до 22 май тази година. Освен за маслодайни рози, продуктите за растителна защита от вредители ще се субсидират и за трайни овощни насаждения, ягоди и малини. Препаратите се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките.

Субсидии ще има и за есенното третиране на розите, трайните насаждения, малините и ягодите. Подпомагането ще е за препарати за растителна защита и за продукти, ускоряващи процесите на гниене на листата. Третиранията се правят през есента в периода на масовия листопад. Заявления за подпомагане за тези дейности ще се подават от 12 до 30 октомври, документите ще се отчитат до 13 ноември, а помощта ще се изплаща до 11 декември 2020 г.

Държавата за пръв път ще финансира третирането на маслодайните рози и то благодарение на нашата организация, изтъкна Петър Симеонов, член на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).
Източник: agronovinite.com