Отново спасителна акция в Стара планина

Инцидент с туристи в Стара Планина в района на Северния Джандем. Две групи туристи са били изгубени в планината в продължение на няколко часа.


Спасителните служби от Ловеч и Троян успяха да локализират и открият групите и вече има хора при тях. Става дума за две различни групи туристи, които са закъсали в планината - едните тръгнали по туристическа пътека Кабела, а другите по Саракая.


От Планинската спасителна служба казаха за БНТ, че акцията е сложна, все още не е организирано транспортирането на туристите. Нямат информация за сериозно пострадали. Поддържат връзка с близките на бедстващите.


"Хората все още не са транспортирани, защото склонът е заледен и са необходими поне 30 спасители, които да помогнат на пострадалите", обясни за БНТ кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.


"Последната информация, която имам е от хижаря на хижа "Плевен". В 3 часа аз също бях в самата хижа и видяхме с бинокли и далекогледи как четирима души паднаха в улея. Алармирахме веднага Спасителната служба. Трима от четиримата, които паднаха днес, трябва да бъдат свалени с носилки, а четвъртият ще слезе на ход", разказа Кукенски.


По думите му, вчера също е имало подобен случай, в който човек е полетял надолу по склона. Днес сутринта около 11 часа е имало друг инцидент, при който човек се е пързалял около 500 метра и се е разминал само с охлузвания.


Причината според кмета на Априлци се дължи на заледявания по планиските склонове и когато хората са без екипировка и подготовка се случват такива инциденти.