Отново акция край връх Ботев. Турист искал да снима филм Сигналът бил получен в късните часове на 10 февруари в Централния денонощен пост на ПСС от разтревожена млада жена. Тя обяснила, че няма връзка с приятеля си, който предприел изкачване към заслон „Ботев” през хижа „Плевен”, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Планинските спасители започнали да събират информация за местонахождението на туриста. Последната връзка с него е била направена от баща му малко преди 2 часа през нощта – синът му бил дезориентиран, но все още в стабилно физическо състояние.

Рано сутринта на 11-ти февруари са били организирани две групи от планински спасители – от Троян и от Калофер. Те тръгнали едновременно от север и юг към заслон „Ботев”. Успоредно с това през централата на ПСС е била задействана процедура за локализиране на телефона му от мобилния оператор.
Около 10:30 часа е било получено съобщение от дежурния метеоролог в ХМС на връх„Ботев”, че са видяли човек в посока връх „Жълтец”, който се движи бавно и неориентирано.

Управителят на туристическата спалня на Ботев връх взел решение, въпреки силния вятър, да слезе със ски към заслона и да му помогне до идването на спасителите. В този момент е била отправена молба към Виваком за използване на снегоходната машина, обслужваща станцията на Ботев, с която спасителният екип от Калофер да се придвижи по-бързо и да евакуира пострадалия, тъй като прогнозата е била за рязко влошаване на времето.

Управителят на туристическата спалня насочил туриста към заслона като го посъветвал да се преоблече със сухи и топли дрехи. Дал му и вода. Вероятно поради стреса от прекараната навън нощ и хипотермията, пострадалият твърдо настоявал, че желае да остане през следващите няколко дни на заслона, за да изпълни намеренията си и да снима филм.

Малко по-късно двама планински спасители от Троян достигнали до заслона, където го заварили почти заспал, но също не успели да го накарат да тръгне надолу. Запалили му печката, за да се стопли докато изчаквали идването на снегоходната машина с екипа на ПСС от Калофер. Именно спасителите от Калофер, с цената на много усилия, успяли да го убедят да тръгне с тях, за да го откарат при близките му, които го чакали в местността „Паниците” над Калофер.


От Спасителната служба предупреждават всички туристи, че прогнозата е за влошаване на времето в следващите дни. Очаква се рязко снижаване на температурите и снеговалеж по високите части на планините. Много е важно да се подхожда с особено внимание. Движенето трябва да става изцяло по маркираните зимни маршрути, с подходяща за зимната планина екипировка, с предварително проучване, ранно тръгване и със заредени телефони. Информирайте близки и приятели за целта и маршрута и не надценявайте собствените си сили и възможности, съветват от службата.