Анализът е на директора на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев

България е на крачка от обръщане на тенденцията и навлизане във фазата на затихваща епидемия от коронавирус. Анализът е на директора на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

За да се случи това, е необходимо да продължаваме да спазваме съществуващите мерки за социална дистанция. Според Оперативния щаб вече има отчетлива тенденция за забавяне на заразата.

Последните данни за заразата у нас са към 8 часа тази сутрин и показват 36 нови случая за денонощието. Починали са трима души, сред които и мъж на 31 години.

Основания за оптимистични прогнози дава т.нар. ефективно репродуктивно число, което показва колко души заразява един болен.

„Ако няма контрол и мерки един човек може да зарази трима, един път и повече, отколкото при грипа. Именно по този показател се съди за ефективността на мерките. Когато това число е по-малко от 1 значи епидемията гасне. Към този момент това репродуктивно число е около 1, последните две седмици го поддържаме около 1. Ако го обърнем да е по-малко от едно, това значи, че виждаме светлината в тунела“, обясни проф. Кантарджиев.

А ако спазваме мерките скоро има шанс тези стойности да се променят в наша полза. Друг показател е времето за удвояване на случаите. През март то е било около 10 дни, а сега е нужен повече от месец, за да се случи това.

Положителните проби у нас вече са 2211. Излекувани са близо 600 пациенти, а починалите са 108. Един от последните смъртни случаи е на 31- годишен мъж с диабет.


„Диабетът много се изостря, но ако не беше тази остра вирусна инфекция, той може би щеше да е още жив и да живее“, каза проф. Кантарджиев.