Запалени изхвърлени клони от розови насаждения предизвикаха пожар край Каравелово. Бързата реакция на огнеборците не позволи пламъците да се разраснат и пожарът беше овладян. Това съобщи началникът на местната служба Тоню Чалъмов. Той посочи, че пожароопасния сезон започва и призова да не се палят сухи треви и стърнища, тъй като сме и в навечерието на жътвената кампания.

"Вече има 1 глоба за подобна ситуация. Миналата седмица имаше пожар в Розино. Бяха запалени сухи треви и клони от розови насаждения, сред житен масив", каза началникът на пожарната служба и призова да се спазват правилата.

Във връзка с започналата жътвена кампания и увеличената опасност от възникване на пожари, РСПБЗН Карлово напомня:

- За участие в жътвената кампания се допуска само технически изправна, обезопасена и оборудвана с уреди за пожарогасене земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед съгласно Закона за движение по пътищата.

- Забранено е паленото на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях.

- Забранено е в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища, на други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници.

- В никакъв случай да не се пали огън на открито във ветровито време;

При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните лица по Закона за МВР – глоба в размер от 200 до 2000 лева.

При възникване на пожар своевременно съобщете на тел. 112.