Общо 31 души от общините Карлово и Сопот са поставени под 14-дневна домашна карантина

До момента няма случай на коронавирус в общините Карлово, Сопот и Хисаря. 31 души от общините Карлово и Сопот са поставени под 14-дневна домашна карантина, тъй като са се завърнали от рискови държави.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза, че карловската болница е единствената извън Пловдив, която е определена да приема пациенти със заболяването, защото разполага с Инфекциозно отделение. Един лекар и две сестри вече денонощно имат готовност да приемат пациенти със средна и тежка степен на коронавирус. В болницата ще бъде изолирано бившето неврологично отделение с 11 места, а общо ще могат да се приемат 15 пациенти. При изчерпване на капацитета, болните ще бъдат изпращани в клиника в Пловдив или в други болници определени за заболяването.

"За лекаря и медицинските сестри има осигурено защитно облекло, ръкавици, маски за многократна употреба и дезинфектанти, които ще стигнат за следващите три месеца. Управителят на болницата очаква в сряда още предпазни средства. Заявили сме хиляди, но това трябва да бъде осигурено от РЗИ Пловдив", каза Кабаиванов. Той обяви, че към момента лечебното заведение разполага с три апарата за обдишване и се водят разговори със ВМЗ Сопот за закупуването на още един.

Кметът на Карлово призова хората да спазват карантинния срок от 14 дни, а при наличие на заболяване да останат по домовете си 21 дни.

За сигнали и неспазване на въведените забрани може да звъните на тел. 0884 546 177 - дежурен епидемиолог в РЗИ Пловдив или на тел.

0896 686 704 - дежурен в Община Карлово!


В Сопот: Общината взима най-строгите мерки за борба с коронавируса.Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките. Общинската администрация ще работи при строг режим.Съгласно заповедта на кмета на Сопот се забранява ползването на всички детски и спортни площадки, междублоковите пространства за групова дейност.Ще се следят всички жители, които се завръщат от чужбина да остават под карантина до 14 дни. Човек, който не спазва карантинния период ще бъде наказван с лишаване от свобода и големи глоби, както е разпоредено от държавните органи.