Общинският кризисен щаб в Карлово свиква  всички общопрактикуващи лекари заради обслужването на пациенти в условия на COVID 19 До решението се стигна след кръгла маса, на която се отзоваха управителя на карловската болница д-р Христо Пелев, директора на филиала за спешна помощ в Пловдив д-р Иван Стойнев, управителя на Медицински център I д-р Атанас Юнаков, общински съветници и д-р Делевска, която е била единствен представител на джипитата. Това каза за KarlovoPress.com зам.-кметът на общината Антон Минев. Той посочи, че срещата е била работна, организирана по инициатива на кмета д-р Емил Кабаиванов и са очаквали, тъй като е работен ден, да присъстват поне още 2-3 от общопрактикуващите лекари.

"Целта на срещата бе да бъде обсъдено взаимодействието на отделните здравни структури по отношение на обслужването на пациенти в условията на коронавирус. Тема на разговор бе основната категория пациенти, които са деца, тъй като според управителите на болницата и спешната помощ, има случаи, в които джипитата отказват да прегледат пациенти с температура 37.1-37.2 градуса и ги препращат директно в ковид кабинета към лечебното заведение или в спешния център, а не всеки пациент с такава температура е болен от коронавирус. Общопрактикуващите лекари имат своите функции и не трябва да отказват да преглеждат пациенти. Искахме да чуем становищата на повече джипита, но се отзова само д-р Делевска", каза Минев.

Той коментира и друг проблем. Към момента около 1500 души от Розино, Христо Даново и Певците продължават да бъдат без общопрактикуващ лекар, тъй като районът се обслужва само от един специалист.

" Той не може да обслужи всички пациентни, тъй като има ограничение до 1500 души. Писахме до Здравната каса, но няма решение на проблема до този момент", посочи още зам.-кметът Минев.

По време на срещата е било изразено мнение от управителя на карловската болница, че пациенти, които нямат общопрактикуващ лекар, първо може да потърсят педиатър в Медицинския център.

Присъстващи общински съветници на кръглата маса са посочили, че междуличностните отношения във всички здравни структура в общината трябва да бъдат загърбени, за да се постигне правилно взаимодействие между отделните звена и доброто обслужване на пациентите.


Общопрактикуващите лекари в общината са 35. До седмица, общината отново ще отправи покана за среща с тях, за да бъдат обсъдени всички проблеми, които касаят обслужването на пациентите в условията на коронавирус.