Община Сопот проведе публично обсъждане за размера на  местните данъци и такси през следващата година

Основна тема на поредното публично обсъждане бе предложението на ръководството на община Сопот за размера на местните данъци и такси през 2021- ва година.

Зам.-кметът Николай Новаков каза, че данъците трябва да се повишат, ако жителите желаят да живеят в по-добра градска среда.

" Ще ви дам пример с моя апартамент. Моят данък ще стане около 13 лева. Нека да не политиканстваме. Провеждаме това обсъждане на по-ранен етап, тъй като искаме да чуем гражданите, ако кажат няма да ги вдигаме-няма, но няма да има и озеленяване, качествено осветление. Всеки иска лампи, детски площадки", посочи Новаков. Той подчерта, че като цяло събираемостта на местните данъци към полугодието е много добра, изключение прави само туристическия данък.

По време на обсъждането някои граждани изразиха съгласие, че ще подкрепят предложението на общината, ако данъка за недвижимите имоти бъде увеличен с 3 или 5 лева на годишна база, други пък коментираха, че сега плащат по 250 лева данък сгради и, ако има още увеличение, няма да плащат докато са живи.

Освен граждани, на обсъждането присъстваха председателят на Общинския съвет Нели Пенева и общинският съветник Анелия Бочева.
Бочева каза, че се учудва как може да е толкова слаб интереса към толкова важна тема като местните данъци и такси.

"Ние сме тук, за да чуем гласа на гражданите, а има толкова слаб интерес. За нас е важно да чуем всички гледни точки, за да знаем какво решение да вземем. Не се притеснявайте да критикувате и нас. Ние също сигурно грешим", посочи Бочева.

Новаков коментира, че все още не се казва колко е наема на заведението към читалището и, че предстоят още публични обсъждания по значими за общината въпроси.

Изменението на Наредбата за местните данъци и такси предстои да се гледа в постоянните комисии към местния парламент.