Община Карлово вкарва докладна до Общинския съвет за наемите на джипитата

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов вкарва докладна записка до местния парламент увеличението на наемите за помещенията на общопрактикуващите лекари да не важи за периода на извънредното положение.

Реакцията на общинския градоначалник идва след като общопрактикуващите лекари изпратиха писмо, че е неморално да се вдигат наемите на лекарските кабинети в тази кризисна ситуация.


"Увеличението на наемите е обвързано с повишаването на минималната работна заплата от първи януари тази година. Става въпрос за увеличение между 7 и 11 лева на месец. Приходите от наемите за миналата година са над 20 000 лева и те постъпват в общинската болница, т.е. за здравеопазването в региона.


Аз съм подписал новите договори още преди два месеца. Уважавам колегите и извършвам проверка защо точно в този момент са им предоставени от служители на администрацията", каза кметът на община Карлово.

Той съобщи, че ръководството на общината, служители на администрацията и някои от кметовете на населени места ще дарят общо 12 000 лева, т.е по 6 000 лева на месец от заплатите си, за да подпомогнат МБАЛ "Д-р Киро Попов".

Общопрактикуващите лекари изпратиха писмо до Община Карлово, Областна администрация, здравно министерство, Български лекарски съюз и регионалните медии, в което посочват, че потребителската такса от много години не е обвързана с нарастването на минималната работна заплата и, че всички общини и управляващи предлагат начини за облекчаване и намаляване на наемите, за да подпомогнат здравните работници в ситуация на извънредно положение.

"Молим за съдействие и съпричастност. Оставаме в готовност да предприемем и други действия", заявиха джипитата. За KarlovoPress.com те коментираха, че ако не се получи разбиране ще напуснат лекарските кабинети в болницата. Общопрактикуващите лекари определиха актът на общината за обиден и крайно неморален.