Недостигът на кадри за обслужване на болни както в Ковид отделението, така и в другите отделения на болницата и кабинетите на МЦ 1, поради заболеваемост на медицински персонал, продължава да бъде сериозен проблем.
Това е било посочено по време на заседанието от временната комисия, която бе създадена в помощ на болницата и медицинския център по време на пандемията.

В момента в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ работят 5 доброволци, които получават полагащото им се възнаграждение от болницата, а Община Карлово е осигурила техните битови условия и транспортни разходи.

Доброволците са студенти по медицина от МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Варна, МУ Плевен, МУ Пловдив и Тракийски университет Стара Загора.

Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов е заявил, че ще бъдат изготвени писмени предложения към 29 медицински сестри, работещи в училища и детски градини, чийто работодател е Община Карлово, за да може по определен график да подпомагат работата на медицинските сестри в болницата.

Всяка сестра ще получи допълнително материално стимулиране.

По време на заседанието е станало ясно, че има необходимост от
закупуване на 8 мобилни кислородни концентратори. ВМЗ ЕАД са изразили готовност да закупят 3 броя, Община Карлово също 3 броя, а със средства от болницата ще бъдат подсигурени още 2 броя.

За да бъдат осигурени
защитни облекла от висок клас, общинска администрация стартира дарителска кампания за събиране на средства, с които да бъдат закупени и предоставени на болницата 100 броя.

Общинските съветница са се ангажирали да дарят средства за закупуване на професионална пералня. Освен това има нужда и от осигуряване на допълнителни 10 легла в болница, определена от Областния кризисен щаб, за средно тежки пациенти, които да бъдат настанявани там при запълване на капацитета на карловското Ковид отделение. Към момента зеленият коридор към УМБАЛ „Св. Георги“ за тежкоболни пациенти работи успешно, увериха от комисията. На заседанието са присъствали двамата управители на здравните заведения. Те са запознали комисията и кмета на Общината каква е Ковид ситуацията към момента.