Освен Георги Пилев и двама бивши служители на администрацията в Карлово към момента няма други членове на СДС, които явно са се обозначили, че преминават към новата партия на Цветанов.

"Вероятно ще има още няколко души, но председателят на организацията в Калояново и двама от тримата общински съветници от листата на СДС в Сопот заявиха, че остават при нас и не са мислили да бъдат в други организации", това каза в предаването "Обективно" д-р Емил Кабаиванов, който бе гост в качеството му на зам.-председател на СДС.

Той коментира, че решението на Георги Пилев да напусне СДС е личен избор.

"Аз се занимавам по-дълго време с политика и знам, че човек трябва да има по-дългосрочни устойчиви убеждения. Да се прехвърляш от партия в партия, защото от новата очакваш, че чрез нея ще станеш депутат, кмет или друг е политически неморално. Идеологически спорове не сме имали", посочи Кабаиванов.

Той коментира, че социологическите проучвания показват, че партията на Цветанов може да не прескочи 4 %-вата бариера.

"ГЕРБ И БСП са с изравнени проценти, но не защото се увеличава доверието в БСП, а защото спада към ГЕРБ. Следва това към партията на Слави Трифонов, ДПС и Да, България", посочи зам.-председателят на СДС.

По думите му най-вероятно изборите ще са редовни, но дори и да има служебно правителство това не означава катастрофа.

"Все още в България няма социална криза. Зависи как ще преминем зимата. Има обаче политическа. Винаги има смисъл от протести, когато те са в рамките на закона. СДС е на мнение, че трябва да има промяна в Конституцията. Нашата теза е за Велико Народно събрание и въвеждане на двукамарния парламент - долен със 110 души и горен с 40 като във Франция, САЩ и други държави. Това ще намали възможността да се прави калпаво законодателство и лобистки закони", каза Кабаиванов.

В заключение той заяви, че няма да се кандидатира за народен представител, а на 10-ти октомври ще се проведе Национален съвет на СДС, на който ще бъде представено проект споразумение за участие в парламентарните избори.