Новият областен управител Йордан Иванов встъпи в длъжност Законност и гаранция, че всяко незаконосъобразно решение на местните власти в Общините от област Пловдив ще бъде атакувано, пълна прозрачност как се харчат парите на данъкоплатците и публичност на документите, да бъде партньор и коректив на кметовете от областта в рамките на правомощията си. Това са част от ангажиментите, които пое при встъпването си в длъжност днес новият областен управител на Пловдив Йордан Иванов, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.
“Първият безусловен, неотменим принцип, това е законността. От днес нито едно незаконосъобразно решение на общински съвет в областта няма да мине, няма да влезе в сила благодарение на това, че областната администрация ще го проспи”, заяви Иванов в словото си, след като благодари за гласуваното му доверие и на Министерския съвет, и премиера Кирил Петков, и на “Демократична България” и в частност на зам.-председателя на Народното събрание Атанас Атанасов, който го е номинирал за поста.

“Законността е маята на демокрацията и ние не можем да си позволим да развиваме областта като център за икономическо развитие в републиката с незаконни решения. Ние не можем да позволим да презастрояваме Пловдив с незаконни решения. Нещо повече – ние не можем да си позволим като институция, която трябва да е блюстител на законността, да искаме от българските граждани да спазват законите, когато самите институции не го правят.”, добави областният управител.
Иванов очерта и какво има предвид под ангажимента си да бъде партньор на кметовете от областта и какво значи според него подкрепа за Общините от страна на изпълнителната власт.

“На първо място това означава, че слагаме край на надменното отношение към местната власт. Аз съм определен с решение на Министерския съвет и точно утре мога да бъда освободен. А на територията на Пловдив област най-близко до гражданите стоят кметовете. Това са хора, които са избрани с мандат, познават най-добре нуждите на хората. И аз считам, че в българските региони живеят просветени хора, които могат да управляват живота си и не е необходимо някой да им хвърля пари през прозореца на джип, а могат да получават целесъобразно и законосъобразно финансиране от републиканския бюджет и по европроекти.”

Иванов обяви, че в най-кратък срок ще инициира среща с всеки от кметовете на Общини в областта, като ще посети всяка от Общините лично, за да се запознае с приоритетните им проекти и с проблемите им. По думите му “никой няма да привиква кметове тук”.
Новият областен управител добави, че вратите на институцията ще бъдат постоянно отворени и за кметовете на малки населени места в област Пловдив. Но очерта и проблем – има населени места, които са “изхвърлени” от плановете на развитие на Общините, към които принадлежат, защото кметовете са от различни партии.

“Затова се обръщам към тези кметове на населени места, които не получават необходимото финансиране и грижа, когато вратите на кмета на Общината и на Общинския съвет са затворени за тях, вратата на Областната администрация е отворена”, каза Иванов.Той добави още, че дава думата на кметовете в областта и на гражданите, че след като заедно решат кое е най-правилното за всяка една Община, ще бранят тези проекти без оглед на това кметът на коя партия е, ще търсят финансиране за тези проекти, докато е такава структурата на публичните финанси в републиката, и няма да се влияе от политическата принадлежност на когото и да било.