Незаконно бране на орехи в Карловско (РЕПОРТАЖ) Частни стопани и кметове на населени места в Подбалкана алармираха за незаконно бране на ореховите градини. Най-потърпевши са районите около карловските села Дъбене, Каравелово, Христо Даново, Кърнаре, Певците и Столетово. Христо Николов е един от потърпевшите, който от години има проблеми заради набезите на хора от малцинствата: "Спират и започват да брулят орехи. Две групи бяха вчера по трима човека и всички са тука от тези села дали от Розино, дали по насам, тогава специално бяха от Христо Даново"....
Потърпевшите от набезите в ореховите градини често подават сигнали до кметовете, а те уведомяват общинския инспекторат и полицията. Според кмета на Дъбене проблема се дължи в липсата на достатъчен контрол от страна на общината, която не е уведомила кои фирми са получили разрешение за бране на орехи.
Вълко Шойлеков, кмет на Дъбене:

"Апелирам към стриктно спазване от страна на общината, към процесите на отдаване или изиграване на търг или, както са процедурите в общината към тези, които ще ги обработват - задължително техните представители да дойдат да се представят, а не кмета да става падар".
От община Карлово съобщиха, че официално кампанията по прибирането на орехи стартира след 1-ви септември. Досега разрешение са получили 6 човека, но е налице засилен интерес от страна на търговците.
Рустем Мурад, началник отдел природни ресурси, екология и земеделие в община Карлово:

"Защото има изкупвачи които изкупуват преждевременно на зелено. Доколкото знам произвеждат йод и други неща от тези орехи. Би трябвало да се проверят тези хора, които изкупуват - как изкупуват от хора, които имат разрешение за бране, от собственици ли, но това вече не е наше задължение."
Общината има около 1800 орехови дървета. На този етап обаче не може да наеме охранителна фирма. От полицията в Карлово съобщиха, че работят по всеки сигнал и започват системни проверки на фирмите изкупвачи на орехи.