НАД 300 РАПОРТА ЗА НАПУСКАНЕ ОТ КАРЛОВСКАТА БРИГАДА Армията оредява заради ниските заплати
Лейтенанти вече ще могат да заемат длъжности за капитани
Разходите за провеждане на ритуали с участието на армията ще са за сметка на МО
Министерството на отбраната среща все по-големи трудности не само да набира професионални войници, но и да ги задържи в армията. Причината е в ниските заплати - сега кадрови войник започва с 609 лв. Заради ниското възнаграждение се увеличават рапортите за напускане. Само в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово са били подадени около 300 рапорта за напускане.
Тревожната тенденция стана повод военният министър Николай Ненчев да бъде изслушан в комисията по отбрана в парламента миналата седмица. След срещата с депутатите той заяви, че заплатата на войника би трябвало да стане 2500 лв. Според Ненчев сегашното възнаграждение е неприемливо. На въпрос колко ще се стреми да постигне като увеличение, министърът каза, че "каквото постигнем повече от това, ще бъде от голяма полза", пише в. "Сега".
"Изключително съм съпричастен, виждам колко много усилия полагат. Ходих няколко пъти в последните седмици на границата, зная колко усилия полагат тези хора. Действително обществото трябва да прояви разбиране", заяви Ненчев.
В доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който бе приет от кабинета през март, е записано, че към 31 декември 2015 г. окомплектоваността на МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия с личен състав е било 87%. Попълването на резерва към декември е 21%.
Военният министър призна, че има големи затруднения при набирането на войници главно в Южна България. Той се застъпи за всички социални придобивки на военнослужещите. Имало идея в близко бъдеще за среща с финансовия министър, на която военните да изложат подробно вижданията си за кадровата политика в армията. На 1 юни ще има и Съвет по отбрана към министъра с една-единствена точка пак кадровата политика. След това ще има заседание в комисията по отбрана. http://www.pan.bg