МОН настоява да се закрият паралелките с чужд език след 7-ми клас в две училища в Карлово

По-малко профилирани паралелки с интензивно изучаване на чужд език в план-приема след 7-ми клас догодина в Пловдивска област, настояват от Министерството на образованието и науката. Позицията, която е политика от няколко години, но досега бяха правени компромиси, засяга карловските СУ“ Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“, както и асеновградските СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Св. Княз Борис I“.

Директорът на училище "Христо Проданов" в Карлово Лука Мачев каза за KarlovoPress.com, че това е тенденция от 2 години и целта е изучаването на чужд език да остане само в чуждоезиковите училища и да има райониране. Той посочи, че все още няма яснота по темата и изрази надежда, че приемът ще остане за учебната 2020/2021-ва година, тъй като интересът към тази паралелка е най-голям от учениците и родителите.

"Предстои въпросите да бъдат обсъдени и на Педагогически съвет. В нашето училище има една паралелка с усилено изучаване на език и интересът към нея е изключително голям. От друга страна най-близките езиковите гимназии са в Пловдив, а те са на много отдалечено разстояние. Община Карлово е една от най-големите в България", коментира Мачев и подчерта, че и учениците, които желаят да изучават чужд език ще бъдат лишени от възможността поради редица трудности и поради големия наплив в езиковите гимназии в Пловдив.

Все още нямаме решение на педагогическия съвет каква паралелка да обявим на мястото на английската, а родителите продължават да настояват за нея, тъй като приемът е с висок бал, а завършващите се дипломират с отличен успех, обясни и директорът на СУ „Васил Левски“ Карлово Мариана Манчева. Три от предметите там се преподават на английски, а от тази година бе въведено по избор и изучаване на испански.