Дни преди началото на активната кампания по прибиране на розовия цвят, много производители в Карловско започнаха да унищожават или изрязват насажденията си. Основната причина е, че повечето от преработвателите отказват да изкупуват цвета, а останалите предлагат много ниска цена.
За повечето от производителите на розов цвят, поминикът е на път да изчезне. Към момента са много малко розопреработвателите, които изкупуват, а предлаганата цена е между 1.40 -2.00 лева за кг/розов цвят:

Димитър Миров - розопроизводител от 15 години: "Ето виждате розите са смляни, няма рози. Масив от 50 дка го няма вече, защото то е непосилно. Минимум трябва да има за градината 1 лев, за нас 1 лев и за берача 1 лев..."
Освен това производителите търпят загуби от хиляди левове, които са вложили за обработка на насажденията. Някои от тях се принуждават да приберат цвета и да го сушат:

Мария Лалова - розопроизводител от Дъбене: "Това е моята страст, моята любов, моята утеха. И аз се принудих, за да не капе това злато на земята в почвата, да го унищожавам да го прибирам и да го суша в моя си сграда, с цел ако мога да го съхраня, да го подаря на хора, които искат да си правят чай, просто да не потъват в земята, грехота е..."

Една от най-големите фирми-преработватели в Карлово, която изкупува розовия цвят на повечето производители е заявила, че няма да отвори врати тази година:

Мария Лалова: "Розоварните не работят, а имам договор, регистрирани са....."
Христо Николов - председател на Асоциацията на розопроизводителите в България: "Което със сигурност ще бъде стрес, огромно количество от произведения тук цвят влизаше за преработка, ако това не се случи тези хора остават без реализация. Вероятно имат залежала продукция или имат загуби на пазари..."

От Асоциацията коментираха, че има разписан механизъм за подпомагане на преработвателите:
Христо Николов: "Тези, които купят на цена не по -ниска от 2 лева и съответно тези, които купят биологична не по-ниска от 2.36-2.40 ще получат 0.30 лева на кг държавна помощ".

И все пак има розопроизводители, за които надеждата, че отрасъла ще има бъдеще, остава:


Валентина Балабанова: "Трябва да мислим оптимистично, все пак това е национално богатство".

От Асоциацията се ангажираха след приключване на кампанията да търсят начин за подпомагане от държавата и на розопроизводителите като компенсация на пропуснатите ползи и нереализирана продукция.