Публикуваме поста на Мария Милушева без редакция:

"Аз съм дъщеря на д-р Милушева, завеждащ Инфекциозно отделение - Карлово. Но сега ще пиша като карловски гражданин, който очаква държавата и общината да поемат отговорност за бедственото положение в карловската болница. Покриването, мълчанието и бездействието на управител, кмет и общинари поставя живота на 60 000 души от Карловска община (4 града и 23 села) в опасност и ги лишава от достъп до нормално здравеопазване. Имам няколко въпроса и отговорите им биха осветили драмата от последните седмици.

Какво се е променило от началото на епиденията (цели 9 месец) в Инфекциозно отделение - Карлово, за да се справи то с кризата. Има ли увеличение на персонала? Има ли нова техника или изобщо някакви подобрения в условията на раб
ота?
От колко години отделението е оставено с 1 лекар и какво е направено, за да се назначат нови хора?
Кой и кога е разпоредил откриване на ново ковид отделение, извън сградата на съществуващото Инфекциозно отделение? Защо това не е съобразено с вече съществуващия недостиг на персонал за Инфекциозно отделение? Колко лекари, сестри и санитарки са нужни, за да поемат грижата за новите легла? Кой определя кои са те, какви са графиците им, и защо не са командировани хора от други отделения в болницата или от други болници?

Има ли обявени интензивни легла? А има ли анестезиолог в болницата? Ако не - кой отговаря за интензивните легла? Кой носи отговорност за тежко болните?

Защо за 9 месеца няма обучен персонал, който да взима pcr тестове и се разчита едва ли не само на д-р Милушева да го прави?
Защо завеждащ отделение (д-р Милушева) е и секретарка, и телефонна централа? Защо не е назначен служител, който да помага с документацията и с комуникацията с пловдивските болници? Чия е отговорността за разпределението на тежко болните карловци към областните болници? Кой се договаря с болниците за легла? Близките на болните на чия милост разчитат?

Това са все въпроси, на които би трябвало от месеци, да не кажа години, да има ясен отговор. Д-р Милушева е пускала многократно жалби за нередности и неуредици в болницата. Отговорено ли е на тях, взети ли са мерки? Има и списък с конкретни условия какво трябва да се промени, за да може тя и екипът й да лекуват нормално хората. Тези условия са достояние на Общината и управителя на болницата. Кога ще се случи нещо или всеки трябва да се спасява сам и както може?

Последно, пиша го като дъщеря - майка ми, сестрите и санитарките в отделението изнемогват, не са спали не знам от кога и са на предела на силите си. На техните плещи са стоварени човешки животи. Не забравяйте, че тези жени са обикновени хора със семейства, страхове, здравословни проблеми. Може да им помогнете, като не се примирявате с половинчати мерки, празни приказки и бездействие от страна на отговорните. Настоявайте управата на града да гарантира на карловци, че не са оставени на произвола на съдбата".