Кукерите от Каравелово спечелиха трето място в Шестия национален фестивал "На гости у Шопско" Кукерската група "Белодрешковци" в Каравелово бе отличена с престижното трето място на Шестия национален фестивал „На гости у Шопско” в Елин Пелин в категорията "Най-сполучливо пресъздадена обредна традиция".

Тази година фестивалът спечели вниманието на зрителите и любителите на българското, след като миналата година той се проведе онлайн заради пандемията. „На гости у шопско” е едно от най-ценните събития в културния календар на страната. Участниците бяха оценени от експертно жури в категориите „Награда за цялостно представяне“ и „Награда за пресъздаване на обредна традиция“.

Събитието даде началото на кукерските традиции и празници през месец март в карловското село Каравелово. Тази неделя от 13.00 часа в селото предстои да се проведе традиционния празник „Джамалов ден”. Той е един от най-почитаните празници в селото, който събира местните жители и гости от близо и далеч, за да си вземат прошка.

Местният кукерски състав се слави със своите атрактивни и мистични костюми, с които както традицията повелява – гонят злите духове. Заповядайте!

Автор: Симона Николова