Кражба на крупна сума пари от къща в Баня

Районна прокуратура Пловдив – Териториално отделение-Карлово привлече като обвиняеми два мъже с инициали И.Р., на 54 години, като извършител и Ф.П., на 40 години, като подбудител и помагач, за това че на 16-ти юни в Баня, чрез повреждане на преграда, здраво направена за зашита на имот, отнели чужди движими вещи - пари на стойност 30 000 лева, от владението на физическо лице – 62-годишен мъж, което представлява престъпление по чл. 195 ал. 1 т. 3 вр. чл. 194 ал. 1 от Наказателния кодекс, като Ф.П. е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

Установено е, че на 16-ти юни в Баня, около 8,30 часа, двамата обвиняеми отишли до дома на пострадалия мъж с автомобил. Единият от тях – И.Р. разбил входната вратата на къщата и отнел 30 000 лева, поставени на различни места в една от стаите. След това напуснал дома и отишъл до близко място, където с автомобил го чакал Ф.П. Той му бил дал и информация за наличието на пари в дома на пострадалия. Двамата се оттеглили с колата в посока Карлово, където си разделили парите. Бил е подаден сигнал в полицията.

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ Карлово към ОД на МВР – Пловдив. И.Р. е задържан на 16-ти юни, вечерта, а съучастникът му Ф.П. на другия ден. Част от парите са открити и иззети. Обвиняемите И.Р. и Ф.П. са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес Районна прокуратура – Пловдив – Териториално отделение – Карлово внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.