Кметът на Карлово, д-р Емил Кабаиванов, който е и член на управителния съвет на НСОРБ взе участие в работните срещи на ръководството на Националното сдружение на общините с вицепремиерите Гроздан Караджов и Асен Василев.
Основните теми на дискусията бяха фокусирани върху няколко приоритетни за Общините въпроса от компетенциите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството като изпълнението на инвестиционни проекти в условията на ръст на цените в строителството, състояние на общинската пътна мрежа като част от националната транспортна система и възможностите за техния ремонт и поддръжка, напредъка по програмите с европейско финансиране за новия програмен период и Плана за възстановяване и устойчивост, както и проблемите с подготовката на Общите устройствени планове на Общините, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
" Важно е програмите за енергийна ефективност да имат пълно териториално покритие, както и критериите за достъп до тях да се разработят съвместно с НСОРБ", подчерта д-р Кабаиванов.
Сред приоритетите на МРРБ и правителството е създаването на Фонд, чрез който да бъдат финансирани инвестиции в Общините. Той ще разполага с бюджет от 1 млрд. лв. Визията е, чрез по-мащабни и комбинирани проекти да бъдат подкрепяни паралелно ВиК и пътни инвестиции, благоустройствени дейности, водещи до цялостно обновяване на населените места.
Общинският кмет на Карлово е участвал и в заседанието на Парламентарната комисия по образование и наука. Той е представил основните искания на Националното сдружение на общините в сектор „Образование“ по Бюджет 2022, се посочва още в пресъобщението до медиите.